Kaj je akvaponika?

Akvaponika je metoda, s katero gojimo rastline in ribe v načrtno izdelanem krožnem ekosistemu, ki izkorišča naravno prisotne bakterije za razkroj ribjih iztrebkov v hrano za rastline (gnojilo). Gre za okolju prijazno, naravno metodo, ki izkorišča najboljše lastnosti ribogojstva ter hidroponike, brez potreb po zamenjavi vode v sistemu (Somerville in sod. 2014).

Problem hidroponike predstavlja uporaba dragih lahkotopnih mineralnih gnojil, ki jih je treba periodično odstranjevati iz sistema. Ob tem se pojavlja problem odstranjevanja odpadne vode v naravo. Poleg tega rastline v obdobju rasti vse te kemikalije absorbirajo v svoje tkivo, ki kasneje skupaj s kemikalijami pristane na našem krožniku (Krese 1989).

Pomanjkljivost akvakulture je v tem, da je voda, v kateri gojimo ribe, ves čas v obtoku, kar pomeni, da jo moramo zaradi preseženih hranil v njej redno menjevati in vzdrževati filtrirni sistem. To pa povzroča prekomerno porabo sveže vode in deponiranje umazanije iz filtrirnega sistema (Somerville in sod. 2014).

Akvaponika z združevanjem obeh omenjenih metod pretvarja njune posamezne pomanjkljivosti v prednosti. Tukaj lahko izpostavimo minimalno porabo vode ter praktično neoporečno pridelavo rib in rastlin (Somerville in sod. 2014).

 

O akvaponiki je kar nekaj napisanega tudi v mojem diplomskem delu, ki sem ga zagovarjal na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerza v Mariboru. Ogled je možen na spodnji povezavi.

 https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=70557&lang=slv